Извадените зъби не могат да поникнат отново, така че се налага да се възстановят по изкуствен начин. Всички промени, които засягат храненето, говора и естетиката са предмет на протетичната дентална медицина.

Протетиката включва: увреждане на зъбната корона, увреждания при частично или пълно обезъбяване, увреждания на зъбозадържащия апарат, вродени увреждания в лицево-челюстната област, придобити дефекти при лицево-челюстната област.

Подготовката на устната кухина за протетично лечение започва с отсраняване на зъбен камък, лечение на заболявания на лигавицата в устната кухина, лечение на кариеси, пулпити и периодонтити, изваждане на зъбите, които не подлежат на лечение.

Липсата дори на един зъб в устната кухина води до нарушения във функцията на дъвкателния апарат и промяна на цялостното равновесие в организма. В кабинета на доктор Котев ще се погрижим за Вашето дентално здраве и ще предложим оптималния план на лечение съобразно Вашето състояние.

Видове протези:

Корони


Коронката е конструкция за възстановяване на един зъб. Може да се фиксира върху собствен зъб или върху имплант. Поставянето на короната се препоръчва при малки дефекти. Те биват цели или частични. Лекуват дефектите на зъбната корона. Частичните корони могат да заместят големите пломби и по този начин пазят зъба от счупване. Зъбните фасети също спадат към тази категория.

Мостове

Мостовете са конструкции фиксирани върху две опори – това могат да бъдат вашите собствени зъби или импланти. Мостът ви позволява да възстановите 2-4 зъба едновременно. Възстановяването на повече зъби е нежелателно, тъй като стабилността и плътността на фиксирането на конструкцията се намалява.

Импланти

Ако искате да възстановите зъбите си по метода на фиксирана протеза, но нямате достатъчно зъби, или състоянието на вашите заби им не е твърде добро се препоръчват имплантите. Върху тях ще бъдат фиксирани мостове, за да възстановите зъбите си. Протезите биват частични или цели. Частичните протези се изработват при липса на по-голям брой зъби, а ако имате напълно обеззъбени челюсти се налага изработването на цяла протеза.

Сменяеми или подвижни протези


Съвременните протези са изработени от най-новите полимери – меки, хипоалергенни и издръжливи. Те остават най-добрият избор за възстановане липсващите зъби от към бюджет.  Съвременните конструкции на този вид протези са удобни, не покриват напълно небцето и не причиняват доискомфорт и затруднения при говор. Фиксират се директно върху венците и се държат върху тях, без да се изискват допълнителни средства – като гелове или лепило. Всичкото това помага на пациентите да поддържат своя пълноценен живот, да усещат вкуса на храната и да имат удобство и красива усмивка!

Фиксирани или несменяеми протези


Съвременната дентална практика е насочена към протетично лечение на зъбите с фиксираните протези. Те са по-удобни от сменяемите конструкции защото са сигурно закрепени. Устойчивостта на неподвижните конструкции към натоварването при дъвчене е много по-висока от сменяемите – следователно такива протези не намаляват качеството на живот. Всички протетични елементи, които се циментират постоянно са неснемаеми (корони, фасети, мостове).

Липсата дори на един зъб в устната кухина води до нарушения във функцията на дъвкателния апарат и промяна на цялостното равновесие в организма. В кабинета на доктор Котев ще се погрижим за Вашето дентално здраве и ще предложим оптималния план на лечение съобразно Вашето състояние.