Ендодонтия на практика означава лечение на коренови канали на зъбите. То се налага по различни причини като:

  • ако един зъб е бил лекуван, но да речем е паднала пломбата или коронката и зъбът стои отворен дълго време;
  • когато кариесът е нелекуван и достигне нервът на вашия зъб обикновенно вече изпитвате болка, но може и да няма болка и въпреки това да има възпаление на зъбния нерв (пулпа). Това състояние се нарича пулпит. Често, ако нерва е увреден изцяло, се налага умъртвяване на зъба, лечение и изваждане на нервите от кореновите канали;
  • при изграждане на зъбен мост или поставяне на коронка се налага зъб да бъде включен в протетичната конструкция. В зависимост от състоянието на зъбите в съседство на липсващия зъб или зъби, се налага определен зъб да заеме различна позиция от първоначалното му положение в устната кухина.

При необратими увреждания на пулпата и усложнения преминали границата на корена – периодонтити, ендодонтското лечение е единственото решение да се спаси зъба от изваждане. Само така заобикалящата го зъбна кост може да се предпази от инфекции и да се предпази организма от други усложнения. Много хора пренебрегват значението, което имат зъбите за здравето ни, а всъщност периодонтитът е опасно възпаление на тъканта около корена на зъба и е заболяване. То се предизвиква от различни микроорганизми попаднали в тъканта заобикаляща зъбния корен. 

Възпалителните процеси в зъба могат да протичат бавно и безсимптомно и в тези случаи около зъбният корен се образува гранулом. Грануломът е хроничен възпалителен процес, който често протича безсимптомно или може да е съпроводен с лека болка. Диагностицира се с рентгенова снимка. Постоянната болка и поява на оток (зъбен абсцес), е силно алармиращ сигнал, до който не трабва да се стига, а трябва своевременно да се търси професионална дентална помощ от специалист.

Повечето хора не посещават зъболекар достатъчно често, но добрата профилактика и редовни профилактични прегледи, и лечение на малките кариеси ще ви дарят със здраве и красива усмивка! Вашето здраве наша мисия!

Повечето хора не посещават зъболекар достатъчно често, но добрата профилактика и редовни профилактични прегледи, и лечение на малките кариеси ще ви дарят със здраве и красива усмивка!  Вашето здраве наша мисия!