Зъбният кариес засяга твърдите зъбни тъкани, като предизвиква образуването на кухини в тях. Основен метод за лечението на кариес са обтурациите /пломби/.

Това е най-често срещаният дентален проблем, който засяга над 95% от всички хора.  Много фактори са предпоставка за образуване на кариеси – неправилна устна хигиена, хранителна диета, вредни навици като тютюнопушене и прекалено много захар в храната, структура на емайла и много други фактори. В началния стадий кариесът се развива без болка, но с течение на времето ако не се лекува започва усещане болка в зъба. Тази болка се предизвиква най-често от храна на топли, студени или сладки храни.  

Когато дълго време се образува зъбна плака, се появява зъбен камък. Тогава е нужно професионално почистване при зъболекаря. Преди диагностицирането на кариес и неговото лечение, стоматологът трябва да отстрани „отлаганията“.

Как да предотвратим появата на кариеси?

Зъболекар в София

Диета като профилактика

След ядене на захарни изделия е добре да измием зъбите си, тъй като иначе в устната кухина се образуват и остават много бактерии. Хранете се повече с пресни плодове и зеленчуци. Те по естествен начин почистват плаката от вашите зъби. Употребата на прекалено много захар така или иначе не е полезна за вашето здраве.

Устна хигиена

Основни хигиенни продукти са четките за зъби, конците за зъби и водата за уста. Миенето на зъбите трябва да е поне 2 пъти на ден, сутрин и вечер, и след всяко хранене. Изборът на паста за зъби зависи от състоянието на зъбите и венците. Специалните зъбни пасти и различни терапевтични продукти се препоръчват само от зъболекаря.

Употреба на добавки

Може да се наложи да приемате добавки като калций и флуор (калциев глюконат и натриев флуорид). Като превенция при липса на споменатите елементи, яжте повече мляко, сирене, извара и риба.

Извършвайте редовни профилактични прегледи при Вашия зъболекар. Така ще предотвратите усложнения и ще имате добро дентално здраве. Заповядайте в кабинета на доктор Котев, където ще получите нужните грижи за вашите зъби!